Instrumentatie             Ontwikkeling              Prototypes              Software               Modificaties              Renovaties               Service

Welkom

Hardware

Mini PC

Software

Service

Data&Links

Vrijdagmiddag

Service bij Nobel Elektronica

Repareren, modificeren en renoveren

 

Dit zijn de meest voorkomende service werkzaamheden bij

Nobel Elektronica. Dit alles dan voornamelijk op het gebied van instrumentele elektronica en soms ook puur mechanische instrumentatie. Om een indruk te geven van de mogelijkheden zijn op deze pagina enkele projecten kort weergegeven.

 

Renovatie getijmeters

 

De meeste getijmeters van het Zeeuwse meetnet zijn al zo’n 20 jaar in touw. Hoewel deze zeer degelijk zijn uitgevoerd, hebben ze toch zo af en toe wat aandacht nodig. Een aantal van hen werd door mij voorzien van een nieuwe precisie potentiometer en daarna afgesteld en getest in een hiervoor ontwikkelde testomgeving.

Een testprogramma laat de getijmeter in 3 uur tijd een z.g. testtijcyclus  (-3 tot +4 meter) doorlopen, zodat na een dagje op de testbank, toch behoorlijk wat cycli zijn geregistreerd.

Deze registratie, die het gehele praktische bereik van de meter omvat, wordt dan beoordeeld op lineariteit en zuiverheid.

Reparatie Nakamichi

 

Zelfs de beste audio-apparatuur heeft er soms even geen zin meer in. Ik beschouw het als een uitdaging om een apparaat van deze topkwaliteit weer in top conditie te brengen zodat de eigenaar er weer jaren plezier van kan hebben.

 

 

Reparatie Multimeter/counter

 

Een vrij zeldzame handgebouwde digitale multimeter uitgevoerd met vijf neon gevulde Nixie buisjes.

Helaas had de meest linkse display decoder besloten om vanaf nu alleen nog het getal 4 te gaan decoderen. Na vervanging hiervan, verbazing alom. Wat een nauwkeurigheid voor een apparaat uit 1974 ! (bij 2,5v 0,01%!)

Renovatie windvanen

 

Als de windrichting van een bepaalde meet- locatie steeds meer vreemde sprongen in zijn registratie laat zien, zou het kunnen zijn dat de optische encoder het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Een aantal van deze windvanen is door mij voorzien van nieuwe encoders. Tevens werden de twee vaanlagers vernieuwd.

Hiernaast een foto van een gedemonteerde encoder.

Het licht van de IRleds dient op de doorschijnende plaatsen van de codeschijf de onderliggende fototransistoren geheel in verzadiging te sturen, zodat een goed gedefinieerd digitaal laag niveau bereikt wordt.

De twee rechtse diodes zijn hier zeker niet meer toe in staat, met als gevolg ongedefinieerde uitgangsniveaus.

Renovatie thermometers

 

 

Geen elektronica te bespeuren in deze mooie roestvrijstalen meetapparatuur. Desalniettemin werden toch een aantal kloeke thermometers door mij onder handen genomen. Voorzien van schone olie, nieuwe afsluitringen en gekalibreerd, kortom alles wat nodig is, om voor deze meters weer een jarenlang gebruik zonder problemen te kunnen garanderen.

Werken aan dit soort niet elektronische “hardware” geeft een leuke afwisseling en soms weer inspiratie voor de oplossing van een of ander praktisch probleem bij een ander lopend project.

Storing meetpaal

 

Op een meetlocatie als Vlakte vd Raan krijgt de daar aanwezige apparatuur het behoorlijk te verduren.

Als het weer het toelaat moeten soms snel een aantal reparaties worden verricht.

Op de foto een defecte sensor die dient voor meting van temperatuur en elektrische geleidendheid van het zeewater.